Muusikoiden.net
14.12.2018
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

21.12.2011: campyLow Fidelity (29.8.'10)


Tässäpä olisi hieman entisten ja nykyisten soittokamojen listausta, pienimuotoista arvostelua ja omien tuntemusten jakamista kutakuinkin epäkronologisessa järjestyksessä.

KIELISOITTIMET:

:: Jackson USA SL-1 (29.8.'10)

USA Series hyvä, V-malli - noh - ei enää omaan syliin niin hyvä... Näinpä siis tuli tehtyä "good ol' switcheroo", eli vaihdoin KV:n saman sarjan Soloistiin vuodelta 2000.

Pääspecsit:

Viimeistely: Tummansininen
Kaula: Vaahtera (läpi rungon)
Runko: Leppä
Otelauta: Eeben
Elektroniikka: EMG SA/SA/81 (mitä todennäköisimmin)
Talla: Original Floyd Rose
(lisää)

[Harmony-Central] Olen soittanut monen kiloeuron Gibsoneilla, Fendereillä, PRS:llä, Ibanezeilla ja tämä kitara pieksee ne kaikki! [/Harmony-Central]

Suomalaisittain, olen erittäin tyytyväinen tähän(kin) Jacksoniin. Ominaisuuksiltaan ja soitettavuudeltaan tämä on hyvin pitkälti samanlainen kuin KV-2, suurimpina eroina mikrofonisetuppi ja tietysti rungon muoto. Viimeistely on _tarkkaa_ eikä siitä löydy mitään paranneltavaa. Matala action ja helevetin hyvät soundit.

Jos edesmennyt KV:ni oli elänyt railakasta rock'n'roll-elämää, on tämä yksilö pidetty naftalissa lähes koko vuosikymmen - kolmea pikkusormen kynnenpään kokoista iskua lukuunottamatta se on täysin mint-kunnossa.

:: Maverick Custom?

Myin Epiluurini veljelleni ja ajattelin pärjääväni ainakin jonkin aikaa yhdellä kitaralla, kunnes bongasin torilta tämän vaalean kaunottaren. Ennakoiden tulevia syntymäpäiviäni sijoitin LP:sta irronneet rahat ja hieman enemmän M.netin torilla myynnissä olleeseen Maverickin kitaraan. Näin aluksi täytyy sanoa, että en todellakaan ole perillä Maverickista valmistajana sen enempää kuin ostamastani kitarastakaan. Käsittääkseni Maverickin perusti kaksi brittiläistä kitarateknikkoa, joiden tarkoituksena oli valmistaa pieniä eriä laadukkaita käsintehtyjä soittimia. Myöhemmin kuviot laajeni ja kitaroita alettiin valmistaa Korean tehtailla (F-sarjalaiset ym.), josta ne lähetettiin Englantiin kasattaviksi. Pari vuotta takaperin herrat pistivät pillit pussiin. Koska oma yksilöni ei vastaa yhtään tehdasvalmisteista mallia, uskon sen olevan juurikin tuolta handbuilt-ajalta. Mutta koska Wikipediakin tarjoaa mm. Nestlen suklaapatukkaa ja Top Gunia, muttei sanallakaan mainitse haettua Maverickia, on hieman paha vetää lopullisia johtopäätöksiä. Siksipä kitara olkoon Maverick Custom?.

Kuten jo edellä mainitsin, en tiedä kitaran ominaisuuksia 100% varmuudella, mutta listaan tähän sen mitä tiedän ja omat mutut.

Pääspecsit:

Viimeistely: Lakka
Skaala: 25" (?)
Kaula: Vaahtera/Bubinga (pulttiliitos)
Runko: Lehmus (?)
Otelauta: Eeben
Elektroniikka: Kaksi Maverickin aktiivihumbuckeria
Talla: Hardtail-mallinen, ilmeisesti Maverickin omaa rautaa, kuten uskoisin virityskoneistonkin olevan

Maverickin F-sarjalaisia, jota tämä kitara eniten muistuttaa, on yleisesti pidetty Ibanezin RG:n haastajina, joka tulee itselle selvimmin esiin kaulan paksuudessa, tai sanoisinko ohuudessa. Profiililtaan se on hieman litteä, mutta silti mukavan pyöreä... Ja paskat, sopii omaan käteeni joka tapauksessa. Kaulapuiden elämistä on havaittavissa kun kokeilee kädellä bubingan ja vaahteran rajapintaa. Bubinga on aavistuksen verran vaahteran pintaa matalemmalla, mutta tätä ei soittaessa huomaa. Kaulaliitos on tiukka, mutta pientä epätasaisuutta on havaittavissa, mikä kielii kitaran olevan käsityönä tehty. Otelauta on hyvin laadukkaan näköistä eebeniä ja nauhatyö on erittäin siistiä. Runko on rakennettu kahdesta palasta lehmusta ja on hyvin kevyt. Volumepotikka on kyljellään ja hieman upotettu runkoon, näyttää kivalta ja on helppo käyttää. Myös 3-tiemikkivalitsin on upotettu runkoon. Suureksi yllätyksekseni myös hihnatapit ovat upotettu runkoon, joka tekee niiden vaihdon Schallereihin hieman työläämmäksi (kts. kuvat). Ostaessani kitaran tallan päällä oli kullattu "tuhkakuppi", joka tuli hyvin häiritsevästi tielle soittaessa, joten irrotin sen. Rungossa on tyylikkäät viisteet ja kaulaliitos on Ibanez-tyylinen All access neck-joint, eli se ei tule eteen ylänauhoilta soittaessa. Maverickin aktiivihumpparit ovat ensimakustelulla varsin hyväsoundiset, eivätkä liian suurella ulostulolla pilattuja, joten myös heleät clean-soundit taittuvat hyvin.

KUVIA!

:: Epiphone Les Paul Custom

Sitten iski armoton LP-GAS, ja kaikkihan tietävät mikä siihen auttaa... Torilta tulikin bongattua uudistettua mallistoa oleva LP Custom Epiluurin valmistamana. Käsittääkseni nämä eroavat vanhoista mm. bindaukseltaan ja mikrofoneiltaan, mutta saatan olla vallan väärässäkin (korjatkaa toki jos olen).

Pääspecsit:

Viimeistely: Ebony (kullitetut raudat)
Kaula: Mahonki (liimakaula)
Runko: Mahonki
Otelauta: Ruusupuu
Elektroniikka: Epin omat Alnico Classic -humbuckerit
(lisää)

Yllätyin positiivisesti saadessani kitaran käsiini. Epiphone tuntuu saavan lokaa niskaansa turhan helposti, tai sitten omalle kohdalleni vain sattui laadukkaampi yksilö. Soittotuntumaltaan ja soundiltaan kitara on ehdottomasti vaivaisen hintansa väärti (ainakin käytettynä). Jopa mikit ovat suhteellisen hyväsoundiset, eikä minulla ole tarvetta vaihtaa niitä lähiaikoina. Kielisetti (Vinci, ei hullummat kielet hintaisekseen) on .011-.052 ja virettä vaihtelen E:n ja Drop-D:n välillä.

Pientä moitteen sijaa kuitenkin löytyy. Näyttäisi siltä, että reunalistoja olisi hieman kolhittu nauhoja viimeistellessä. Yläsatula on pehmeää muovia, ja kielet ovatkin kuluttaneet uria syvemmiksi. Satulan vaihto siis odottelee, mutta eipä tuokaan niin pahassa kunnossa ole, että välittömiin toimenpiteisiin tulisi ryhtyä. Näitä pieniä mokia lukuunottamatta kitaran viimeistely on varsin hyvälaatuista.

:: Peavey Cirrus BXP 5

Pientä vaihtelua kitarointiin päätin hakea bassojen mualimasta, joten investoin paremmin vahvistimistaan tunnetun Peaveyn viisikieliseen.

Pääspecsit:

Viimeistely: Mahogany Top Natural
Kaula: Vaahtera ja Purple Heart (läpi rungon)
Runko: Mahonki
Otelauta: Pau Ferro (ruusupuumainen)
Elektroniikka: VFL-aktiivimikit 3-band aktiivi-EQ:lla
(lisää)

Omaan kouraan tämäkin kepakko tuntuu erittäin hyvältä (kovin nirso en ole kaulaprofiilin suhteen). Mahonkirunko ja vaahterakaula tekevät bassosta varsin raskaan, ei kuitenkaan liian raskasta. Soundia en kummemmin tässä vaiheessa kommentoi, koska en ole päässyt vahvistimen läpi tällä soittelemaan, mutta akustisena se on varsin tumma ja murakka.

Rautaosat tuntuvat hyvälaatuisilta, kuten viimeistely muutenkin. Talla koostuu yksittäisistä paloista, jotka ohjaavat kielet rungon läpi. Säätövaraa on riittävästi niin intonaation, kuin kielten korkeudenkin suhteen. Moitteita on annettava pienestä petsiläikästä kaulan/otelaudan sivussa, sekä siitä, että tallapalat eivät ole täysin yhdensuuntaiset, vaan häröttävät hieman omiin suuntiinsa. Runko on viimeistelty jonkinlaisella öljyllä, joka on varsin miellyttävää käpälöille, ei tahmaa.

KUVIA!

:: Jackson USA KV-2

Soittoharrastuksen edettyä siihen pisteeseen, että vanha Harley Benton ei enää kelvannut, päätin laittaa kitarapuolen kerralla kuntoon. Talouteen tuli siis Jacksonin jenkkivalmisteinen King V. Kitara on valmistettu "vanhoina hyvinä aikoina", eli toisin sanoen ennen kuin Jackson siirtyi Fenderin omistukseen.

Pääspecsit:

Viimeistely: Blue Ghost Flame
Kaula: Vaahtera (läpi rungon)
Runko: Leppä
Otelauta: Eeben
Elektroniikka: Seymour Duncan TB4 ja SH4
Talla: Original Floyd Rose
(lisää)

Viimeistelyn laatu on ensiluokkaista. En keksi juuri mitään moitittavaa, kuten ei tämän hintaluokan vehkeistä pitäisi keksiäkään. Kitara on SikThin innoittamana viritettyä "dropped-A" -vireeseen, eli A-A-D-G-B-E ja kielisetti on paksuudeltaan .011-.056. Matalin kieli on hieman löysä, joten seuraavaan satsiin korvaan sen .060:lla. Pientä fret buzzia on havaittavissa, mutta se johtuu fiksaatiostani verrattain matalaan actioniin. Kaula passaa meikäläisen kouraan kuin parta O'Brienille ja soitettavuus on täys kymppi.

Vuosimallia 2001 olevalle kepille ikää on jo ehtinyt jonkin verran kertyä ja se näkyykin sitten lakkapinnassa. Osumaa on ottanut V-mallisille kitaroille tyypillisesti sakaroiden kärjet, jotka tuppaavat kolahtelemaan sinne sun tänne. Näiden lisäksi kaulan lakkapinnassa on halkeama yläsatulan kohdalla, jonka historiaa en tarkemmin tiedä. Vika on puhtaasti kosmeettinen, eikä haittaa soittoa mitenkään.

KUVIA!

:: Landola C-65

Äitin vanha akustinen, tästäpä se innostus kitarointiin lähti. Ei sittenkään niin näppärä ja hyväsoundinen vanhus. Eipä tästä juuri muuta sanottavaa ole.

MUUT SOITTIMET:

:: Thomann PVC-didgeridoo

PRRRRRRÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖT!

VAHVISTIMET:

:: Hughes & Kettner Edition Tube 20th Anniversary

Kyllästyttyäni edelliseen vahvistimeeni törmäsin tähän "pikkucomboon". Kyseessä on siis H&K:n Edition Tuben 20-vuotisjuhlaversio. Nimensä mukaisesti laite on täysputkipeli, ja tehoa löytyy 20 wattia.

Pääspecsit:

Teho: 20 wattia
Kanavat: Clean ja Lead
Etuaste: Kaksi JJ:n ECC83S-putkea
Pääteaste: Kaksi JJ:n EL84-putkea
Kaiutin: Celestion V30
(tehdasasetukset)

Ominaisuuksiltaan combo on varsin peruskauraa, mutta juuri sopivasti omiin tarpeisiini. 20 wattia riittää rumpujen kanssa paukutteluun ongelmitta, ja soundi aukeaakin kivasti jo pienemmillä äänenvoimakkuuksilla. Pieni wattimäärä voi olla harhaanjohtava, sillä combolla on painoa kuitenkin reilut 20 kiloa.

Boksin takalevy on noin 1/10 avonainen, joten botnea laitteessa riittää. Soundin jämäkkyys yllätti minut täysin. Kun ensimmäistä kertaa tätä liikkeessä testasin, luulin pluganneeni kitaran viereiseen full-stackiin. ;) Etulevy on tiltattu niin, että elementti osoittaa hieman yläviistoon. Ainoa moitittava asia on se, että soittaessa kuulee toisinaan pientä sirinää vahvistimen sisältä. Ikään kuin löysällä oleva ruuvi tms., joka resonoi. Eipä tuokaan juuri haittaa mitään.

Soundipuoleen olen hyvin tyytyväinen. Puhtaat ovat lämpimät ja vahvistin reagoi todella hyvin kitaran säätöihin; ET:n kanssa opin käyttämään kitaran tone-potikkaa. :) Särösoundi on luonteeltaan erittäin rouhea, joka kyllä allekirjoittaneeseen vetoaa. Särön määrä on yllättävän suuri, ja on omassa käytössäni riittänyt raskaimmankin death metallin veivaamiseen leikiten. Äänenvärinsäätö on aktiivinen, eli ylä-, keski- ja alaääniä on mahdollista leikata ja boostata. EQ on jaettu, mutta se ei minulle ole juurikaan ongelma. Laitteessa on myös Accutronicsin jousikaiku, joka ajaa asiansa mainiosti.

KUVA!

Päivittelen artikkelia kunhan jaksan.

Kirjoittanut Campylobacter 24.01.2008

            802×1338  -  138 kt.

1000×1499  -  186 kt.

690×902  -  335 kt.


Arvostelu

4,34,34,34,34,3    (26 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Reeetu: Kattava ja selkeä artikkeli, hienoa työtä. :) sait h&k:nkin arvosteltua. jees ! plussaa.
Campylobacter: Kiitoksia! Jos herää lisäkysyksiä niin vastailen mielelläni.
sepisti: Toivottavasti ne lukuisat hevimiehet täällä, jotka haikailevat 100W putkinuppien perään kävisivät lukemassa tämän artikkelin.
502CI: To Sepisti: Opettele nyt itte tuntemaan miltä se 100w nuppi tuntuu HM:ssa.. kaakos tietenkin!!
Kissa3: timin _vehkeet_ we needz picturez of em !
Campylobacter: Sori, ainoastaan MUSAvehkeitä, toistaiseksi..
Juustonaksu: Sama ruuvin resonanssi-ilmiö täälläkin tullut huomattua! Hyvä etten ole ainoa, niin ei liene mikään akuutimpi probleema. Viimeksi putkia vaihtaessani kokeilin kiristää kaikkia mahdollisia ruuveja elementin ripustuksia myöten, mutta ei auttanut.
Juustonaksu: Onneksi tuo häiriö on lähinnä marginaalinen eikä sitä juuri soiton alta huomaa ellei ihan kuuntelemalla kuuntele. Kettneri on mainio vahvistin kyllä!
Kissa3: timi tykkää pojista
Kissa3: Runko on viimeistelty jonkinlaisella öljyllä, joka on varsin miellyttävää käpälöille, ei tahmaa.
Kissa3: WAT ?
Kissa3: mun pitäis keksiä joku salanimi jolla tulisin aina tänne kirjohtellemaha
Campylobacter: Ei pitäs. :D
vanpyyri: Heiheihei! Missä hehkutus kullalla kuorrutetuista kielistä?
Campylobacter: Pah, ei tässä nyt pröystäileen aleta!
Campylobacter: (Kielet päällystetty 24 karaatin kullalla!)
Kissa3: kullitetut kielet wat
anssopikasso: Mukavaa ja helppoa luettavaa ja mielenkiintoinenkin on joten jihrhrhrh
Campylobacter: Kiitti, munki mielestä hjhjfahdja
Kissa3: spare me your lifestory allready !
FrozenMelody: "Kullitetut" raudat? "... Ja paskat..." Näinhän se menee, sinäänsä tätä voi lukee vaikka huvikseen : D

Yhteensä 21 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Omat soittokamat

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti