Muusikoiden.net
10.12.2018
Soittimet, laitteet, tarvikkeet | Ylöjärven Musiikkikauppa 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

01.09.2007: ESP-Ltd DV8-R


Johdanto

Lakkiaisten jälkeen oli semmonen kutina takapuolessa (ja polte lompakossa), että tuntui olevan aika laajentaa kirvesvalikoimaa, lähinnä sieltä raskaammasta päästä. Floyd Roseen perusteellisesti leipääntyneena aloin käymään läpi mahdollisia kandidaatteja, ainoana kriteerinä oli floikattomuus ja 24 nauhaa. Lopulta pitemmän etsiskelyn päätteeksi löysin Helsingin Musamaailmasta selkeän voittajan eli kyseisen kepin, ESPn Dave Mustaine-signaturen "halpisversion". Testatessa ilmeni pari ongelmaa, lähinnä tallapalojen huonon hionnan johdosta (E-kieli hyppäsi pois urastaan vähänkään kovemman paukutuksen yhteydessä) ja myös V-malli aiheutti ongelmia istuaalteen soitossa, mutta tähän kyllä lopulta tottui. Pienen tinkimisen jälkeen myyjä antoi sopivanoloisen tarjouksen, mihin kaiken kaikkiaan sisältyi itse kitara säätöineen, tallamikin volumepotikan vaihto EMGn Afterburneriksi ja Gatorin palapelicase. Myyjä ilmoitti, että parisen viikkoa menee säätöjen tekemiseen, mutta jo parin päivän odottelun jälkeen tuli puhelu, että kitara on valmiina ja noudettavissa (iso plussa Musamaailmalle!). Eipä siinä muuta kun pikakäväsy Kamppiin ja kitara kantoon.

Kitara

Kyseessä on siis Koreassa valmistettu ESPn kakkoslinjan Dave Mustaine-signaturemalli mustalla finishillä, mustalla hardwarella ja pienillä modauksilla. Yhteishintaa koko lystillä oli 1200e.

- V-mallinen mahonkibody
- 25,5”-skaalainen neck-thru-body mahonkikaula ruusupuuotelaudalla ja 24 nauhalla
- Silmämääräisesti veikattuna Dunlop 6100 (Jumbo) nauhat
- Kasipallo-inlay ensimmäisessä nauhavälissä, valkoinen binding kaulassa sekä lavassa ja pistemäiset fretmarkerit
- String-thru Gotoh TonePros tune-o-matic-talla
- Seymour Duncanin LW-MUST (Dave Mustaine LiveWire)-aktiivimikit sekä kaulassa, että tallassa
- Master volume, EMG Afterburner, master tone ja 3-way toggleswitch
- Sperzelin lukittuvat virittimet.

Viimeistely

Kitarassa ei ole mitään erityisiä kosmeettisia hienouksia, joten viimeistelystä ei ole paljoakaan sanottavaa. Maalaus on tehty huolella, myös elektroniikkakolosissa, nauhat eivät törötä kaulan yli jne. eli kaiken kaikkiaan hyvin viimeistelty joskin samassa suhteessa suhteellisen yksinkertainen yksilö. Ainoa mistä jäi sanomista on äärimmäisen v-mäiset hihnapidikkeiden kolot, joihin sai tunkea puoli askia tulitikkuja, että sai straplockit kiinni (ja ne vieläkin lähtevät välillä irti).

Soittaminen

Jo ensikokeilulla huomasin kaulaprofiilin itselleni erittäin mieluisaksi, aika lailla erään toisen silloisen kitarani, ESP Horizon FR IIsen, oloinen litteä C-mallinen. Tämä tekee soittamisen yleisesti hyvin mieluisaksi touhuksi, kunnes tullaan ylimmille nauhoille; kitaran kaulaliitos alkaa jo noin 17sta nauhan kohdalla, mikä tekee ylimpien nauhavälien soittamisen mahdolliseksi vain kunnon apinaotteella. Tämäkin kyllä onnistuu, mutta mieluusti liitos saisi olla korkeammalla. Yleisesti tatsi kitarassa on loistava ja testatessa ilmennyt ongelma E-kielen kanssa oli korjattu tallapalojen hionnalla. Ostaessa pyysin, että action säädettäisi matalalle ja sitä se on. Tästä (ja myös siitä, että kitarassa on .012-.060 kielisetti) kuitenkin aiheutuu se, että alimman kielen 13 nauha ei tunnu soivan kunnolla. Tämä ei nyt niin haittaa, mutta pyrin korjauttamaan sen seuraavan huollon yhteydessä.

Soundit

Akustisesti soitettuna kitaran soundi on hyvä, ehkä kuitenkin vähän mitäänsanomaton. Mahonkibody, neck-thru-rakenne ja string-thru-talla tosin saavat aikaan aivan uskomattoman sustainin, joka ei tunnu loppuvan millään. Ymmärrettävää toki on, että kitara on suuniteltu särömeiningille, joten pieni tasapaksuus akustisessa osiossa ei niin haittaa.

Seuraavaksi pistin kitaran kiinni Laneyn VH100R-nuppiin ja särökanavalle, Ibanezin Tubescreamerin päälle ja aloin paukuttaa. Siinä vaiheessa olin täysin myyty. Tallamikillä kitara rouhii uskomattoman hyvin; soundi on erotteleva ja täynnä ns. munaa. Pinchit ja muut harmonicit tuntuvat soivan loputtomiin, lähinnä kitaran sustainin ja mikkien kuumuuden ansiosta. LiveWiret ovat luonteeltaan EMGn aktiivimikkejä middlekkäämpiä ja muutenkin selkeämmän ja terävämmän kuuloisia, mikä sopii minulle mainiosti. Luonnollisesti kyseessä on hyvin kuumat mikit, joten säröä piisaa reippaasti jo kevyemmillä gainlukemilla. EMGn Afterburner osottautui hieman turhaksi hankinnaksi, sillä sitä ei voi paljoa avata ennen kuin koko kitarasoundi, ei pelkästään kitaran signaali, alkaa säröytymään ja ns. "piereskelemään". C-vireessä kitara ärjyy komeasti ja kirkkaasti, leikaten hyvin läpi bändisoiton yleisessä hälyssä.

Mikkivalitsimen keskiasento ei oikeen istu soundipalettiini mitenkään, sillä soittelen tällä kitaralla vetämäni vähätkin cleanit lähinnä kaulamikillä. Kaiken kaikkiaan aika turha, ei nyt mitenkään huono muttei tule pahemmin käytettyä.

Kaulamikki on puolestaan mainio lead-soundeille; soundipolitiikka on aika lailla samantyylinen kuin tallamikissä, joskin vain kaulamikille tyypillisesti selkeämpi ja tummempi. LiveWiren diskantti selkeyttää soundia mainiosti ja kuulostaa muutenkin omaan korvaani paremmalta kuin yleisesti käytetyn EMG 85:sen hieman epäselkeä ja bassovoittoinen soundi. Afterburnerilla saa lisää potkua leadeihin, mutta tässäkin tapauksessa saa olla suhteellisen varovainen ettei tule mentyä liiallisuuksiin.

Yleisesti ottaen cleanit soundit ovat melko aneemiset eikä edes VH100Rn suuri headroom estä soundia säröytymästä kun pikkaa kovaa tai avaa master volumea tarpeeksi. Kaulamikillä homma toimii jotenkuten, mutta pitäydyn kylläkin PRSsässä mikäli jazz-kärpänen puree.

Potikoista vielä senverran, että master volume tekee hevikirveessä hyvin tehtävänsä eli ei muuta soundia ja vähentää pelkästään säröä. Master toneen en juurikaan koske, mutta sen vaikutus soundiin tuntuu olevan aika minimaalinen. Afterburner oli jälkeenpäin ajateltuna jonkinasteinen ylilyönti, sillä omillaankin mikkien output on hyvin korkea.

Yhteenveto

Kyseinen kitara ei nyt mitenkään loista dynaamisuudellaan tai monipuolisuudellaan, mutta heviosastossa se jyrää heikommat (lue. käytännössä kaikki) alleen. Säröpainotteisuus ei sinällään haittaa ollenkaan, sillä lähdin alunperinkin ostamaan kitaraa, joka soveltuisi matalavireiseen hevimättöön. Kitara on ulkonäöllisesti mielestäni helvetin hieno, vaikka varmasti löytyy ihmisiä jotka tuomitsevat moiset hevisuunnikkaat. Ltd-merkistä huolimatta peli on kieltämättä laadukas ja toimiva, mitä nyt viimeistelyssä on pieniä sanomisen aiheita, mutta nimenomaan vain pieniä. Mikäli etsit kiinteätallaista hevikirvestä, niin suosittelen lämpimästi tutustumaan kyseiseen malliin, vaikkakin sen valmistus on jo lopetettu Mustainen siirryttyä Deanin talliin.

Seuraavassa osiossa on otettu huomioon kitaran perimmäinen särötaipuvuus, joten monipuolisuuden puutteesta ja epädynaamisuudesta en anna miinusta.

Plussat:
+Loistavan tuntuinen kaulaprofiili
+Särösoundit
+Aivan älytön sustain
+Ulkonäkö (makuasioita sanoi Musti...)
+Soitettavuus alemmilla nauhoilla
+Ns. Metal Factor on helvetin korkea

Miinukset:
-Vitutusta herättävä kaulaliitos ja sen aiheuttama ylempien nauhojen vaikea soitettavuus
-Äärimmäisen typerästi tehdyt hihnapidikkeiden kolot
-Afterburnerin aiheuttama säröoverkill
-Matalasta actionista ja paksuista kielistä johtuva parin nauhavälin soimattomuus

Yleisarvosana: 9 (metallimiehille)

Kirjoittanut LexaR 01.09.2007

            450×600  -  19 kt.


Arvostelu

4,54,54,54,54,5    (23 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

LexaR: Niin ja mikäli annatte huonon arvosanan artikkelista niin voisitteko kertoa miksi. Rakentava kritiikki on aina tervetullutta.
kankke: Samanlainen kepukka samaisesta liikkeestä ja aika samoin kriteerein tuli itsellenikin hommattua. "-Äärimmäisen typerästi tehdyt hihnapidikkeiden kolot." Kitaran mukana tuli hihnaan asennettavat vastakappaleet jotka lukittuvat näihin koloihin.
LexaR: Se selittääkin jotain, ainoa vaan etten minä moisia vastekappaleita kylläkään saanut kitaran mukana :)
-J.-: Nätti... Helevetin nätti... joskus kun raha ois... =(
Kellari-Jeesus: Mulla olis myynnissä tuommoinen, sen oman laukun kanssa. 750e, ostakaa pois:)

Yhteensä 5 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle

Hosted by Nebula.fi

 

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.  
Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti