Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Dugeroow
Alue:Livetoiminta
Aihe:t-amp:it
Aika:12.09.2008 11:24   (muokattu 12.09.2008 13:07)
Tervehdys.
 
En kuulu äänialan osaajien kärkinimiin Suomessa, en edes sinne kirkkaimpaan kastiin.. mutta jonnekin keskitason joukkioon uskon kuuluvani. Sellaiseen joka asioista jo tietää ja jolta vaihtoehtoisia toimintatapoja eri tilanteisiin löytyy. Harvoimpa tänne mitään kuitenkaan jaksan kirjoitella vaikka usein on . Minua kuitenkin joillain tasolla häiritsee tämä halvimpien merkkien aivan kohtuuton dissaaminen omasta mielestäni aikalailla fiilispohjalta. Uskon että negatiivisia kokemuksia löytyy monien tuotteidenkin kanssa mutta kyllä niitä käyttökelpoisiakin siellä joukossa vaan valitettavasti on.
 
Suomen hyvin eri tasoisia keikkapaikkoja kaikenaikaa kiertävänä ja eri "talonvehkeiden" kanssa pyörineenä mutta myös ulkomaan ja jäähalli- ja festaritason vetoja varsin satunnaisesti miksanneena sekä oman kaluston kautta todella monenlaisia vehkeitä on tullut eteen ja kokeiltua. Myös käsitystä niiden välisistä eroista uskon oman kokemukseni pohjalta pystyväni arvioimaan vaikkei omat laitteeni olekaan sarjaa tc M-3000 ja BSS.
 
Aikoinani käytössä olevaa vahvistinpinoa hankkiessani hankin alkuun sekä tamppia että QSC:n plx sarjan päätteitä. Vahvistimia käytiin aivan aluksi kokeilemassa Helsinkiläisessä HIFI-liikkeessä jolta mielenkiintoa tällaiseen testiin löytyi. Varsin korkealuokkaisia Hifi-kaiuttimia ajeltiin siis PA-vahvistimilla. Niinkuin jokainen tietää jokainen päätemalli soundaa hieman omanlaiseltaan, joskus ero voi olla merkittäväkin. Selkein ero näiden päätteiden välillä tuntui olevan yläosaston kirkkaus; tamppi toisti yläpäätä hieman kirkkaampana. Erottelu, alapääntoisto ym. oli hyvin samankaltaista. Tämä ei minun eikä liikkeen omistajankaan mielestä ollut välttämättä ollenkaan huono juttu. Itseasiassa tämän höpöhöpö testin perusteella valinta pelkästään äänen perusteella olisi ollut tamp. -->
 
Kaiutinsetti hankintaan ja testausta T-Ampilla. Olin edelleen vakuuttunut tampin riittävyydestä myös kovilla voimakkuuksilla joten tampit lähti hankintaan ja säästyneet rahat meni valolaitteisiin. Kovempitehoiseksi merkityssä tampissa riitti ainakin minun laitteistoni kanssa myös hönkää pidemmälle kuin vähempitehoiseksi merkityssä QSC:ssä. Nyt noilla tampeilla on takana lähemmäs 100 keikkaa ilman ongelmia pois lukien kahvat tosiaan on huonot mutta onneksi laitteet matkaavatkin räkissä.
 
Se että paikalle raijataan kalustoa jotka hoitavat samaa virkaa mutta eroavat toisistaan merkittävästi on tietenkin todella perseestä ja vaikeuttaa työskentelyä. Se ei silti tee kaikista halvemmista merkeistä käyttökelvottomia. Testatkaa, vertailkaa, kuunnelkaa niitä laitteita. Toki kaikkien ei tarvitse, niiden joilla on rahoitus kunnossa, mutta meidän joilla tämä on kuitenkin osittaista harrastustoimintaa pitää antaa elää talouden määrittämissä rajoissa. Verratkaa vaikka Behringerin Intelligatea. Oma kokemukseni on että tällä pärjää paljon pidemmälle kuin monella dbx:n tuotteella. Tai Behringerin kompuroiden sitä kalleinta mallia. Alkuaikoina tuli omistettua 266:sta ja behkua. 266:set lähti nopeasti kiertoon. Matkan varrella on tullut vastaan viallisia behringereitä, mutta myös dbx:iä ja muita merkkejä. Erityisesti Allen&Heatteja! Missään muissa tiskeissä ei ole ollut niin paljon viallisia kanavia ym. kuin näissä. Olen hyvin varma että kun suuri osa omista keikoista tehdään klubi/ravintola-kokoluokkaa olevissa tiloissa tai pienissä liikuntasaleissa, ei se kaikkein kallein efekti tms. pelasta sitä tilannetta enää mihinkään suuntaan kun vuodot lavalta ovat jo niin suuria. Toki myös musiikkityyli ja bändi ratkaisee paljon, itselle vaan on siunaantunut suurimmaksi osaksi noita kovaa soittavia rokki- ym.. bändejä.
 
Itse en tästä damp facotrystä oikein tiedä että mitä se käytännössä sitten vaikuttaa. Terminä tuttu ja merkityksen ymmärrän joo mutta teoreettinen tieto ja sinne teorian ja käytännön rajamaille asettuva tieto on parantamisen tarpeessa. Olen kuullut että matalampi on huonompi mutta myös sen että mitä matalampi, sen pehmeämpi on soundi. Ei aina välttämättä huono juttu, mutta myöskään mistään hirmumerkittävästä vaiktuksesta ääneen ei tietääkseni puhuta. Ilmeisesti juuri tätä jonkun verran jykevämpää ääntä olisi kuitenkin tarjolla esim. sub osastolle? Mikänkä riskin tämä matala damp factor aiheuttaa subwoofereilleni tai kaiuttimilleni ja kuinka se sen tekee? Käsitykseni mukaan tuokaan arvo ei mikään kaikkein surkein tampeissakaan ole.
 
Loppuun vielä havaintoja viime kesältä. Kahdessa eri "festivaaliluokan" ulkoilmatoteutuksessa tuli vastaan linearray järjestelmiä joista toista ajettiin kokonaan näillä tampin halvemmilla versioilla. Toisessa kattauksessa tamppeja oli vahvistamassa myös altoja. Kyllä noilla Suomen mittapuulla pari oikeinkin nimekästä pumppua veteli. Ainakin toinen näistä firmoista on minun mielikuvissani myös kohtuullisen suuri toimija Suomessa. Joo olen kuullut joskus asteen verran parempaakin ääntä mutta kyllä noillakin omaan korvaan ihan kelvollista ja hyvää jälkeä sai aikaan.
 
Jos joltain löytyy noita tamppeja kokoluokkaa 2400 tai se isompi, olen kiinnostunut ostamaan sen pois kuleksimasta.
 
Edit. Ymmärrän kyllä että joitakin tuo yläpään kirkkaus ei miellytä. Ero ei kuitenkaan ollut mikään suuri. Täysin normaalia mallikohtaista eroa mitä on kaikilla merkeillä ja malleilla. Omien kaittuimien kanssa tuo sopi, joidenkin kaiuttimien kanssa varmasti ei. Oma näkemys olisi että kun niitä kaiuttimia ostetaan niin jos vaan mahdollisuuksia on niin samalla tavalla kuin Hifissä noita päätteitä kannattaa sovittaa siihen omaan settiin jos parasta haluaa saada aikaan. Päätteet yksinään jo pystyvät pienissä rajoissa korjaamaan kaiuttimen joitakin puutteita ja toisaalta vahvistamaan niitä heikkouksia.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=168820