Muusikoiden.net - Keskustelu
Kirjoittaja:Tonski
Alue:Kitarat: soittaminen
Aihe:TÄNNE PIKAKYSYMYKSET (jelppikerho)
Aika:28.11.2013 20:24   (muokattu 28.11.2013 20:25)
ADEHD: Mitä tarkoittaa "diminished" tai "dimi"? Tiedän että sillä haetaan tietynlaista riitasointuista soundia mutta osaisiko joku vähän avata ja analysoida sitä minulle enemmän? Ja jos pystyy kertomaan myös, miten käytän jotain tämäntyyppistä juttua järkevästi.
 
Tarkoittaa vähennettyä sointua. Voi olla joko "a diminished triad" eli vähennetty kolmisointu, mutta tarkoittaa yleisemminkin sellaista sointurakennetta, jonka pohjalla on vähennetty kolmisointu. Näitä muodostetaan helpoiten ottamalla mollikolmisointu, esimerkiksi Cm = C-Eb-G, ja vähentämällä kvintti/pudottamalla kvinttiä puoli sävelaskelta, jolloin vähennetyksi soinnuksi tulee Cdim = C-Eb-Gb. Tällaisia sointuja esiintyy mm. duuriasteikon seitsemännellä asteella (esimerkiksi jos muodostat C-duuriasteikolle B-pohjaisen kolmisoinnun, saat soinnun Bdim = B-D-F) ja ekvivalentisti molliasteikon toisella asteella, joten näillä sointuasteilla dimisoinnun säveliä voidaan muun muassa käyttää. Yleensä jos näitä sointurakenteita merkitään intervallipohjaisesti siten, että duurikolmisointu on 1-3-5, mollikolmisointu on 1-b3-5 ja vähennetty on 1-b3-b5, päästään samalla logiikalla melko helposti nelisointuihin käsiksi.
 
Vähennettyjen nelisointujen tapauksessa yleisemmät niistä ovat m7b5 ja dim7. Nämä saadaan simppelisti lisäämällä dimikolmisoinnun päälle halutunlainen septimi-intervalli. Tuo m7b5-sointu saadaan lisäämällä vaikkapa duuriasteikon seitsemännen asteen soinnun päälle septimi asteikon mukaisesti, jolloin soinnusta tulee Bm7b5 = B-D-F-A. dim7-sointua esiintyy pääasiallisesti harmonisen mollin seitsemännellä asteella, ja sen saa vähentämällä m7b5-soinnun septimin, jolloin saatu sointu olisi C harmonisen mollin tapauksesa Bdim7 = B-D-F-Ab. Kun lähtee kasaamaan eri asteikoiden jokaisen asteen päälle terssipinoja = sointuja haluttuun laajuuteen asti - septimiin asti olis ainakin hyvää harjoitusta - alkaa dimi pikkuhiljaa hahmottua sointuna funktioltaan ja muodoltaan. Dimisoinnulla on tonaalista funktiota ajatellen dominantti luonne, ts. kannattaa makustella ja kuunnella sen purkausta puolta sävelaskelta ylempää löytyvään duuri- tai mollisointuun. Tästä esimerkkinä voi kokeilla vaikkapa Edim-F, Bdim-C jne. tyyppisiä ratkaisuja.
 
E:
Hehee, karvan verran myöhässä :) Jätän tämän tähän siltä varalta, että näitä joku lukee.
Copyright ©1999-2024, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=38&t=131544