Muusikoiden.net
02.05.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

14.04.2024: Plugari-PC-systeemin kasaaminen bändikäy...


Tässäpä pieni selostus kokemuksistani kasata kitarasysteemi VST-plugareiden ympärille. Uskoisin että aika moni jo tekee vastaavia ja vielä useampi suunnittelee, joten ehkäpä kiinnostusta löytyy.

Lähtökohtana ostin 80¤ hinnalla vanhan mutta laadukkaan Lenovo-läppärin hyvä akku edelleen kestää tuntikausia, SSD levy takaa tarpeeksi liukkaat lataukset, ja prossukin on aito neliydin, 16GB muistia ja koneesta löytyy USB3 joten sillähän pärjää pitkälle. Kikkailin koneeseen Windows 11:n, jota se ei virallisesti enää tue.

Siihen ostin äänikortiksi pienen mutta suht laadukkaan MOTU äänikortin, jossa on MIDI liitäntä, ja FCB1010 jalkakytkimen.

Ennestään minulla oli myös wanha Boss SE-50 sotaratsu multiefkekti, jossa on itseasiassa erittäin hyvä, lämmin stereokaiku. Se myös 80-luvun semianalogisena laitteena mukavasti muutenkin lämmittää ja pehmittää hieman digitaalivehkeiden signaalia.

No, alkuun pyöritin läppärillä plugarien standalone-versioita, ja vaihtelin niiden patchejä midillä siten, että kun yksi käynnistyi päälle, toisesta meni päälle mute ja niin edelleen. Kyllähän se pelasi ihan OK, alkuun käytin hetken Tonexia, Amplitube 5:ttä ja Neuralin Pliniä.

MIDI ohjaus kuitenkin aiheuttaa pientä viivettä, ja samaten plugarien herääminen lisää, mikä harmitti kovin. Myös kun tylysti vaan mutelle lyö plugin, kaiut loppuvat kuin seinään.

Lääkkeeksi etsin sopivaa VST hostia, käytännössä jotain DAWia, jonka sisällä voisin pyörittää plugareita, ja sen sijaan että kytkisin suoraan niitä, lataan vain eri kanaville eri plugeja, ja lyön kanavia soololle aina tarpeen mukaan. Sellaiseksi valkkautui Ableton Live 12 Intro. Siinä riitti ominaisuudet. Lisäksi pystyin nyt tekemään erilliset FX kanavat, jotka jäävät päälle kun kanava vaihtuu, joten kaiut jäävät soimaan edellisestä vielä hetkeksi soundia vaihtaessa.

Edelleen MIDI ohjaus paljastui paljon hitaammaksi käskyttämään Abletonia kuin näppis, joten rakensin sitten näppäimistöä emuloivan jalkakytkimen Arduinolla siitä olikin jo erillinen juttu. Sen avulla vaihto on käytännössä täysin viiveetön.

Nyt paketti oli valmis. Ableton + viisi plugaria pyörii vielä kevyesti windowsissa, alle 40% jatkuvasti suoritinkäyttö vaikka kaikki plugit päällä ja bufferi niin pieni että latenssi on muutaman millisekunnin luokkaa 48Khz 24bit asetuksilla.

Nämä sitten on kasattu 1x12 koteloon jossa on normaali 60W Greenback elementtinä. Sitä ajaa GPA100-päätevahvistin, joka on juuri sopivan tehoinen ajamaan 16Ohmin Celestionia. Ja potkii tautisen hyvin, huomattavasti munakkaammin kuin 10x tehokkaammat FRFR kokoaluekaapit mitä olen kokeillut.

Kotelossa on läppärille liukuva teline josta sen saa ulos ja sisään piiloon, ja takana kaikki johdotukset tehty liitinpaneeliin, johon saa suoraan XLR:llä sitten PA systeemiin ja korvamonitorille lähdöt stereona.

Pientä kikkailua vaatii se, että saa päätteelle ja kaiuttimelle signaalin ilman tai neutraalin kaiutinmallin kera, ja PA:han omansa mallin kera, mutta onnistuuhan se Plinillä ja Amplitubella tekemällä ja Abletonissa reitittämällä.

On hyvin kätevää, kun Abletonissa voi valmiiksi säätää esim. stereona rytmit tulemaan myös PA:sta hieman omalta puolelta lavaa ja myös stereo-IEMissä niin, mutta sitten taas pannaa keskelle liidejä varten. Ei tarvitse mikseristä/miksaajan niitä säätää sitten ollenkaan.

Samaa plugaria voi myös ajaa eri kanaville; leadsoundia varten ei silloin tarvitse laittaa toista plugia, vaan reitittää rytmisoundin eri kanavalle jolla sitten lisää efektejä ja vaikka kompressoria, lisää volumea, tai mitä haluaakin. Samaten useampaa plugia voi mainiosti ajaa vaikka yhteen subkanavaan missä kaikille sama vaikkapa Torpedo Wall of Sound -kaiutinmallinnos.

Tavallaan näin saa rakennettua juuri sellaisen plugarin/mallintavan kuin haluaa itselleen, olematta yhden valmistajan tuotteen rajoittama.

Eikä käy "ikinä" vanhaksi, kun sinne voi heittää mitä tahansa plugareita halutessaan.

Toki ehkä räkki ja kaappi olisi helpompi versio, mutta eksyi tuo kotelo torilta käsiin joskus aiemmin, niin pakkohan se oli hyödyntää!

Kirjoittanut deeaa 14.04.2024

            1990×1201  -  752 kt.

1931×1342  -  921 kt.

1530×1506  -  574 kt.


Arvostelu

5,05,05,05,05,0    (5 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Ei kommentteja. Lisää kommentti!

Artikkelit: Omat soittokamat

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle